M/Mink на Byredo


Преди време, когато си купих любимия ми Avignon на Comme Des Garcons, консултантът в магазина беше така любезен да ми даде мостри на два парфюма на Byredo. Byredo са икона и досега някак все не намирах момент дори да пробвам мострите. Тези дни зачетох страницата за единия от тях във Фрагрантика и тя се беше превърнала в земетръсна стихия от крайни мнения. Дори първите няколко ми бяха достатъчни да подходя към този парфюм с крайно, ама крайно изострено внимание – едва ли не с единия пръст на 112 на телефона. По всичко личеше, че ме очакваше нещо минимум извънземно. Макар че най-масовото описание гравитираше към… котешка урина, което си е земно отвсякъде. 

Ето част от коментарите:

„Исках да го харесам след прочетеното за него, но трябва да се съглася, че мирише на котешка урина върху кожено яке. Въпреки това определено уважавам Byredo и опита им да създадат оригинален аромат.“

„Представете си, че сте нападнати от мръсно куче в красива градина в горещ летен ден и всичко е в кръв.“

В Стинсън Бийч, отвъд моста на Сан Франсиско имаше външни душове, които ползвахме за да отмием пясъка и мърсотията. В редки изключително горещи дни дървените душове буквално завираха – тогава сякаш и солта и остатъците от водораслите започваха да се готвят в собствен сос. От време на време туристи от близките мотели идваха от басейните, омазани със смесица от слънцезащитни продукти и хлор. Ето на всичко ТОВА мирише този парфюм. И е някак въздействащ. Като дете обичах мириса на солена вода и водорасли. Но ако нямате прогресивно въображение, няма да разбиете шифъра на този шик аромат.“

„… Децата също бяха впечатлени:
-          Мирише точно като буболечка, която току-що ти се е изпишкала в ръката.
-          Не, мирише точно като външната тоалетна през зимата, когато всичко е замръзнало.“

След всичко това (и доста повече) поех дълбоко въздух и пръснах крайно пестеливо от миниатюрното флаконче. Истина е: ароматът е зашеметяващ и за мен е извънземен, просто нямам с какво да го сравня, може би защото не съм имала котка, нито съм си играла кой знае колко с буболечки. Не мога да свържа никаква уриноподобна миризма от собствения си архив аромати с това, което усещам на китката си. Има тънка терпентинова нишка, а тялото напомня на машинно масло или някакъв промишлен химикал. Може би бих описала парфюма като ърбън/ индъстриъл. Ако някога срещна някой с този парфюм, категорично ще го спра, в която и част на света да е. Парфюмите на Byredo по принцип са унисекс, но ако изхождаме от класическите хипотези, този клони определено към мъжки. Сигурна съм, че жена, която носи ТОВА НЕЩО на себе си, ще разстреля от упор моментално всеки мъж, като под разстрел имам предвид до разпръсване на вътрешностите по асфалта или бетона. И вече знам как ще се позабавлявам с остатъка от флакончето. А ако се сдобия с пълноценен флакон, не ми се мисли.


Edit: стигнах и до базата. Терпентинът тук отстъпва на плътно солидно улегнало пачули – старо мухлясало дърво, което вече наистина обичам.

Comments

Popular Posts