Big Brother

“Фейсбук се промени. Всички коментари и харесвания вече стават публично достъпни в Google. Моля, направете ми услуга: Поставете мишката в/у името ми, изчакайте да се появи малкото прозорче, кликнете в/у "абониран" (subscribed) и отмаркирайте "изказвания и харесвания". По ваша молба ще направя същото и за вас. Така коментарите ни за близки и приятели няма да стават публични. Благодаря. Копирайте това като ваш статус ако не желаете и най-малкото ви действие да бъде виждано от всички в менюто отдясно. Благодаря!”

След като прочетох горното около шести път в news feed-а във фейсбук, малко почна да ми писва. Хората ги е друснала някаква параноя. От една страна, privacy настройките на фб вече са доста гъвкави (ок, може и да са малко сложнички), за да спамиш приятелите си по такъв начин. Ами разцъкайте ги тея настройки, и ако пак не ви устройват – за какъв ви е тогава изобщо да поствате „тайните” си неща? Да, аз също скривам определени неща от определени хора – да речем, че по дадени теми сме на различни позиции и не искам да споря с тях и да си създавам излишни (наистина излишни) конфронтации.

Смешна ми е и параноята, че „гугъл ще разбере всичките ми кирливи ризи”. Първо, на гугъл му е през оная работа точно за теб, извинявай. И другия път преди да мрънкаш срещу лошия гугъл, си дай сметка за това какво получаваш от него (в повечето случаи за отрицателно време): от рецепта за свинско шпиковано с моркови, пръскане на овошките срещу серен червей и рождения град на Кичка Бодурова, през продуктовата листа на Техномаркет, най-добрата оферта за спа почивка и магазини за пердета с промоции, до броя на ветрогенераторите в Дания, оценка на състоянието на околната среда в община Трекляно и причини за измирането на ксилопараметапитеците през палеозоя. Сметни си ако можеш тея ползи срещу разхода за кирливите ти ризи и после пак ще си говорим.

И последно: крайно време е да свикнеш с мисълта, че в нета няма тайни. Големият брат гледа. Ако не ти харесва – слизай на следващата спирка.

Comments

Popular Posts