Модерни времена
Минавам да обадя, че днес ще чистя мухъл в апартамента. С оцет. Вече предусещам как цялото жилище поема деликатния аромат на винен оцет, но това не е всичко – ще го композирам с пикантния мирис на пържен лук – така ще стане много добре балансирано.
Не разбрах точно кога се случи: започнахме да наричаме
- Нектара – смути
- Подправките – билки
- Пресен стана свеж
- Ястието – чиния,
- Която не се подрежда, а се плейтва
- Качамакът стана полента (щото качамак е просташко)
- Сутляшът стана суфле от ориз с канела (защото и сутляш е просташко)
- А подсладеното жито – ашуре.
Понеже баба ти все си е плейтвала боб чорбата с люто чушле, подправена с тази чудесна свежа билка сминдух. Ако внучето не си изяде чинията, го е наказвала три дни да яде само салата от крехък бейби спанак със сицилиански лайм и балсамико от Сиракуза.
Вечеряли са полента, плейтната със свежо еко-био-органик сирене от Дунавския балкан, както и високопланински сом, печен на дървени въглища от странджански бряст.
Когато на дядото му се обади гастритът, му се поднася консоме от влюбена кокошка и разсеян керкенез.
А, да – всички са закусвали смути от петровка и джанка ранозрейка.
Comments