Politics for Dummies

Снимка: veliko.info

Моите бързи и простички пет стотинки по темата за „дясното“ раз(единение).

Първо, каквото и решение да бяха взели „Да, България“ и Нова република, все щеше има недоволни. Дали пък не трябваше да направят национален референдум преди да вземат решение.

Второ, преди се мрънкаше, че няма избор, а сега – че изборът е прекалено труден. Това ми е малко да стоиш пред витрината със сирена в БИЛА и да псуваш, че не можеш да избереш кое сирене да купиш. Какво излиза – по-добре да си бяхме седели в соца, където изборът е ясен и единствен.

Трето, едните десни щели да крадат проценти на другите десни. Нима няма предостатъчно други проценти за „крадене“? Негласуващите? Гласуващите за останалите партии – псевдодесните ГЕРБ, например?

Четвърто, „ами ето – и двете останаха извън парламента, а иначе…“ Да, ама продължавам да смятам, че в политиката 2 + 2 не прави 4, това не е елементарна математика. Ако „Да, България“ беше избрала коалиция с Нова република, щеше да получи и техни гласове, но щеше да загуби гласове на Зелените и ДЕОС, както и гласове на противниците на тази хипотетична коалиция, както и на онези, които в такова обединение биха припознали нов Реформаторски блок с подобен злополучен край. Не е ясно кое колко е.

Пето, не може ли някой да реши просто да започне на чисто без каквито и да било обвързаности? Кога забравихме да уважаваме правото на свободен избор на другия? Или може би никога не сме го знаели, за да можем да го забравим.

Comments

Popular Posts