Бог сигурно е полудял


През 1989, когато уж започна Преходът, бях на 14. Социализмът, освен другото, беше осакатил моето и съседните поколения и откъм вяра, в религиозния смисъл, но по онова време си мислех, че вероятно не е късно тя да се изгради тепърва. Може би не всичко беше изгубено – баба ми винаги беше поддържала живи по-важните християнски традиции. А вярата, ако е дестилирана и истинска, може да бъде рамо за облягане, особено в хаотичните времена, в които живеем,  плаващите пясъци, в които пристъпяме, и с халтавите ценности, с които прескачаме от ден в ден.
Да се трансплантира вяра в толкова замърсена среда като българската обаче май се оказа загубена работа. При това източноправославното християнство си е дефектно открай време. Ако в счетоводството има принцип за предимство на съдържанието пред формата, в източното православие е точно обратното: ако не е спазена точната форма, съдържанието кучета го яли. Ако се поклониш 20 см по-ниско пред иконата, дали ще получиш 20% повече опрощение на греховете си? А ако направо залегнеш на пода, дали ще преминеш гратис от 6-ти в 5-ти кръг на ада? И като казах гратис – когато оставяш монети на иконите, не се ли опитваш да подкупиш Бог, това не е ли опит за корупция (смешно е, да)? И не е ли леко нагло да оценяваш единствения си Идол толкова евтино?
През последните двайсетина години съм прекарала десетки (а може би и стотици) часове в черкви – в плач, отнесено съзерцание или просто тиха благодарност, но не и в слушане на формални литургии на неразбираем език. И през тези двайсетина години всеки Никулден паля свещи в малката черква „Свети Никола” до стария кореком. Тази вечер, на Никулден, черквичката за първи път беше затворена едва в 18.15 ч. Съседната „Света Петка”, която обичайно работеше по-късно от всички други (стояла съм там и след 19 ч), също беше затворена. Накрая успях да вляза в катедралната „Света Неделя”. 10 минути по-късно, точно в 18.30 ч, докато вътре все още имаше двайсетина човека и влизаха още, осветлението подканящо започна да гасне...
Мисля, че БПЦ са шайка меркантилни изгнили измекяри, чиито души дрънчат на кухо. И е крайно време Божият гняв да я терминира генерално и да посади нещо качествено ново на чисто.

Comments

Popular Posts